Tvoříme společně – krok za krokem

26.08. 2020

Zdravím všechny, které zaujal tulipánový projekt na hlavní stránce. :-)))

Po delší pauze se vracím na tato místa, kam jsem si kdysi slíbila vkládat postupy pro vás všechny, které Papírová krajka zajímá. Něco je tady, něco je na hlavní stránce, snad to někdy sjednotím a dám do pořádku.

 

Tento projekt jsem si půjčila z FB ze stránek Papírová krajka.Tvořilky jej tady zpracovávaly jako soutěž. Dodatečně jsem zkusila projekt zpracovat i já. Přeji vám všem krásné chvíle při tvoření Papírové krajky Tulipány.

Prvním krokem je obkreslit si šablonu bílou pastelkou nebo bílou mikrotužkou na pergamenový papír min gramáže 150gr na lícovou stranu. Já použila pergamenový papír s duhovým podbarvením.

      Pokračujeme, že si slabší embossovací kuličkou obtáhneme celý projekt z rubové strany, aby byla po vygumování předkreslených čar        zanechána vytlačená slaboučká stopa.

Opatrně, aby se nepomačkal pergamen, vygumujeme  všechnu bílou pastelku na lícové straně.

Dalším krokem je embossing. Podle vlastních představ si vybereme silnější embossovací kuličku a vytlačíme  vše podle slabých vodících čar. Části tulipánů a kytičky jsem vystínovala opět jako embossing. Někde jen částečně, někde plným embossingem.

       

Středová kytička mě moc nešla, ale nakonec jsem se rozhodla, že na projekt umístím 3D ozdoby a už jsem se s tím netrápila.

Propojovací díly, je jich 8, jsem vyzdobila z rubové strany Stipplingem. Použila jsem jemnější dvojjehlu. Po perforování  by se měly tyto části podbarvit bílou pastelkou, já na to úplně zapomněla. :-)))

Dalším krokem bylo vyplnění oblouků po obvodu. Použila jsem Grid mřížku č. 24 a oblouky perforovala- ozdobyla dírkováním.

Malé obloučky jsem dozdobila nejmenší razničkou s kytičkou. Vešlo se jich tam po 5ti. Středovou tečku jsem udělala nejmenší vytlačovací kuličkou.

Na řadě je perforování všech částí, které se budou vystřihávat. Použila jsem opět dvojjehlu, tu jemnější. Aby se dírky navzájem nespojovaly, zatlačovala jsem nástroj jen částečně, takže i dírky byly malé.

A jde se vystřihovat, tedy Cutting. Vystřihuji jen špičkou nůžek, protože se do malé dirky více nevejde a násilným tlakem by se dírky deformovaly nebo i protrhávaly. Začínám vnitřními dílky a obvod si nechávám na konec.

       

Dalším krokem jsou 3D ozdoby, volím kytičky, které se musí vyembossovat, aby „ožily“. Mám 3 velikosti a ty sesazuji do sebe. Ve velké středové kytičce jsou všechny 3 velilkosti, v menších po obvodu jsou dvě velikosti. K lepení používám Perga glue.

A jdeme kompletovat. Vybrala jsem si dva kartony, jeden se vzorem, druhý bez. Šedivý spodní karton samotného přáníčka je v polovině přehnutý a tím je vyřešen i stojánek. Rozměřila jsem okraje a slepila kartony podle potřeby k sobě. Nakonec jsem lepila Papírovou krajku. Tu jsem přilepila v místech kytiček, dobře se to provede, protože v kytičkách není ještě perlička. Po zaschnutí a to netrvá dlouho, jsem do kytiček přilepila perličky. Jsou to půl perličky se samolepkou, ale stejně jsem pod ně nanesla párátkem maličko lepidla, aby s jistotou držely.

Nakonec jsem jednobarevný karton po obvodu ozdobila zlatým zdobícím páskem. Ten je také samolepící a dobře drží.

       Hotovo. V konečném provedení bude obrázek zasazený do klip rámečku velikosti A5.

Přeji všem, kdo se dáte do tohoto projektu, aby se vám povedl a aby jste z něj měli stejnou radost jako já, zvláště pak, pokud jej darujete a uděláte tak radost někomu dalšímu. :-)))))

Všechny použité věci jsou určitě k dostání na Tvořílci.cz.

 

 

 

 

29.1. 2018

Zdravím všechny nadšence Papírové krajky v novém roce a všem přeji zdraví a pohodu a hodně chuti k tvoření. :-)))

Ráda se s vámi podělím o postup při kterém vznikal „modrý projekt“.  Když jsem se rozhodla, že si udělám okraj podle vlastního nápadu, začínám jako vždy v dolním pravém rohu. Samozřejmě, že jsem si nápad nejdříve promyslela a vyzkoušela cvičně na odstřižku. Splnilo to mé očekávání a tak jsem se dala do práce.V plánu jsem měla klasické přáníčko pohlednicového formátu a ozdobným okrajem a květinovým motivem.

Pergamenový papír se musí na grid mřížce zajistit, aby se neposunul a neujelo nám to o řádku či víc. :-))) Tady jsem použila zabarvený duhový papír, gramáž 150gr a mřížka č. 28. Ta musí být pootočená napříč. No a pak už jsem jen vytlačovala tečky a počítala a počítala. Postupně jsem přidávala řady a když jsem se na konci sešla, dolní i horní kratší strana mi vyšla, dolní i horní roh také, nikde jsem se nepřepočítala což je důležité, opatrně jsem překlopila mřížku i s papírem, umístila na perforovací podložku, takže papír je pod mřížkou a vše co se bude stříhat jsem vydírkovala včetně okraje. Ten je o jednu řadu odsazený, aby se dala doplnit vytlačená linka okraje. Dalším krokem je stříhání. Při použití grid mřížky č. 28 (velké, A4, pravoúhlé), jsou dirky dostatečné velké a stříhání jde dobře a rychle. Až si to zopakuji s použitím mřížky č. 04, asi to bude pracnější. :-)) Mám vystříháno, okraj je dost velký, takže volím drobnější květinový motiv z knihy K. Sukseree. Konečná úprava je opatrně přilepit na karton, vložit ozdobný bílý papír na text a přáníčko je hotové.

Dobrý relax a pročištění unavené hlavy. A spokojenost s výsledkem mého snažení. :-))

     

    

   

Přeji vám všem krásné chvíle s Papírovou krajkou a zvu vás na naše kurzy, nabídku na ně najdete na hlavní straně.

Zdraví Míla.

 

 

24. 9 2017

Po odmlce v této rubrice vás všechny vítám a ráda bych se s vámi podělila o postup při tvoření tohoto projektu.

Předlohu jsem si našla v knize Anneke Oostermeijer a dlouho jsem se k její realizaci odhodlávala, nakonec jsem se do toho dala. Jako první jsem si podle šablony udělala kontura a to bílou a zlatou tuší Tinta.

           

Dalším krokem byl embossing, stippling perforování a pak stříhání. Postupně v etapách, protože je to opravdu náročné na čas.

                                             

Bohužel se mi po vystříhání část krajky rozpadla.

Moje snažení bylo v koncích a zklamání veliké. Nakonec jsem se rozhodla pokusit se defek opravit. Část, kde se stala chyba jsem si znovu vytvořila.

Dlohou dobu jsem se mořila s umístěním chybějící části tak, aby sedla přesně na své místo a mohla jsem ji zespodu na několika místech přilepit. Nakonec se mi to podařilo a přebývající části jsem odstřihla.

Musím se přiznat, že jsem měla velikou radost z povedené opravy a konečně jsem mohla celý projekt dokončit.

Konečná úprava je na hnědém podkladu s tmavě modrým rámečkem z papíru se sametovým efektem. Zbývá dát obrázek zasklít a někoho milého obdarovat.

Anneke velice si vážím Vašich prací, stále z nich čerpám a okoukávám a moc děkuji za tuto úžasnou předlohu.

Všem tvořilkám Papírové krajky přeji krásné tvoření a doufám, že tento projekt bude i jejich cílem. :-)))

 

 

 

 

 

 

Snímek 18533

 

11.3. 2014

Tak pokud jste při prohlížení stránek došli až sem, máte možnost nahlédnout na mé tvoření Papírové krajky. Jmenuji se Míla a pokusím se na tomto místě vkládat fotky  doplněné popisem. Je možnost mne zde kontaktovat, ráda pomůžu, poradím pokud budu moci. :-)))

Pro začátek malá ukázka Papírové krajky.

Obrázek jsem  našla na  pinterestu, šablonku bohužel ne, takže jsem si s tím musela poradit jak to šlo. Začala jsem konturou kreslenou perkem a zlatou Tintou. Následoval embossing, klasika, kulaté tečky udělané pomocí grid mřížky č. 32. Okraj předdírkovaný jehlovým obloučkem, pak doplněný embos. oblouček a nejmenší kytička na dozdobení obloučků. Teprve pak dodělané perforování květů pomocí grid mřížky č. 04.  a konečně se může opakovaně vydírkovat okraj pomocí obloučku, jehly zapichovat až po násadku, aby dirky byly dostatečně velké. Na závěr vystříháme zoubkovaný okraj podle vydírkovaných  obloučků. A Papírová krajka se zajímavým vzorem je na světě.

Šablona není náročná a myslím, že ji zvládnou všichni. Tak se do toho dejte a pochlubte se pak, jak jste se s tím „poprali“.

Těším se na všechny, komu zdobení pergamenového papíru učarovalo stejně jako mě. :-)))

 

3 Comments
US

3 thoughts on “Tvoříme společně – krok za krokem

  1. dobrý den, mám zájem o kurz pergamenové krajky. Bude nějaký probíhat? Jsem z Prahy. děkuju. Martina Rechtoríková

  2. Dobrý večer moc se mi líbí Vaše práce,nikdy jsem nic podobného nezkoušela,ale láká mě to.Prosím poradíte co si pro začátek pořídit za pomůcky když nevím zda mi to půjde a abych pak vše nevyhodila.Dekuji

    • Dobrý den pani Rychtářová, zdravim Vás a omlouvám se, že odepisuji až dnes. Jsem moc ráda, že Vás zaujala Papírová krajka a máte zájem si vyzkoušet postup a pomůcky k tomu potřebné. Prosím, pokud by to šlo, kontaktujte mne na telefon 607 161 519. Těším se. S pozdravem Jašková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *